Jak dosáhnout dlouhotrvající štěstí? (National Geographic)

Buddhisté jsou považováni za nejmírumilovnější lidi na světě. Snaží se vyvarovat touze a ignoraci a jejich zásadou číslo jedna je nenásilí nejen k lidem, ale ke všemu živému. Co se skrývá za jejich vševědoucím úsměvem a jak lze podle jejich návodu dosáhnout opravdového štěstí?

Uznávaný učitel buddhismu Tsewang Norbu Vivek, držitel titulu „DHAMMACARI” (nejvyšší titul, který může získat praktující buddhista) pochází ze severní Indie z oblasti Ladak, které se přezdívá Malý Tibet. Právě tato krajina je posledním místem na světě, kde zůstává tibetská kultura nepotlačena. Vysoko mezi himalájskými štíty vítr roznáší motlitby z tibetských vlaječek a mniši roztáčejí za zvuku gongů motlitební mlýnky. Místní lidé žijí v chudobě a přesto jim tváře zdobí srdečný úsměv. Za ním se skrývá moudrost a důležité poznání. “Lidský život je založený na utrpení a každé utrpení má svou příčinu. Existují tři kořeny lidského utrpení: touha, nenávist a ignorance, tedy nepochopení čím život ve skutečnosti je a že všechna utrpení jednou skončí,” vysvětluje Vivek.

Dále čtěte zde: https://www.national-geographic.cz/clanky/jak-dosahnout-dlouhotrvajiciho-stesti-zeptali-jsme-se-buddhistickeho-ucitele-20150522.html

Napsat komentář